środa, 14 września 2016

Risotto z warzywami i kurczakiem

Dziś propozycja stosunkowo szybkiego obiadu, który spokojnie można zrobić na 2 dni.
Risotto to super pomysł na bezglutenowe danie obiadowe. Robiąc je można "wysprzątać" lodówkę, ponieważ nie ma tu żadnych reguł i można dodawać w zależności co mamy i co lubimy :)


Składniki: 

pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pół zielonej papryki
1 papryczka chili (pokrojona w drobną kostkę)

1 cebula
3 zabki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 filety z kurczaka
kukurydza w puszce
2 kawałki sera plesniowego niebieskiego
300 g ryżu brązowego

przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować wg informacji na opakowaniu. Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, następnie po kilku minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie pokrojonego w kostkę kurczaka. Podsmażamy co jakiś czas mieszając i doprawiamy do smaku (u mnie sól i pieprz). Na końcu dodajemy rozgnieciony czosnek i podsmażamy 1 minutę. Całość z patelni przekładamy do dużej miski z odsączonym ryżem. Mieszamy. Dodajemy  pokrojony w kosteczkę ser pleśniowy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia sera. Dodajemy kukurydzę z puszki Całość przekładany do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni C na 15 minut. Ozdabiamy zieleninką. Smacznego!








1 komentarz: