piątek, 16 września 2016

Pałeczki z kurczaka z warzywami

Dziś propozycja bardzo smacznego obiadu. Kolejne z cyklu "sprzątamy lodówkę". Do udek pasują warzywa takie jak: papryka, cukinia, cebula, czosnek, pomidory, pieczarki, kukurydza, pietruszka, ziemniaki, brokuły, kalafior, marchew...wszystko wedle gustu i tego co znajduje się akurat w lodówce :)


Składniki
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
pół papryki żółtej 
mała cukinia
ziemniaki (ok 3 sztuki)
2 cebule
3 ząbki czosnku
pałeczki z kurczaka ok 6 sztuk
pomidorki koktajlowe ok 8 sztuk

przecier pomidorowy (3 łyżki)
jogurt naturalny (szklanka)
oliwa z oliwy/olej rzepakowy
natka pietruszki do ozdoby

Sposób przygotowania:
Zalewa: wymieszać przecier pomidorowy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą z oliwek (ok 4 łyżki). Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie papryczka chili, jeśli lubimy pikantne. Można też dodać 2 łyżki miodu, jeśli chcemy słodki smak.

Pałeczki z kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić. Zanurzyć w zalewie (najlepiej na całą noc). Warzywa pokroić: paprykę w paski, cebulę w piórka, cukienię w plastry, ziemniaki w grube plastry, pomidorki koktajlowe na pół.
W naczyniu żaroodpornym z pokrywką ułożyć kurczaka, warzywa i przelać marynatę. Wszystko wymieszać. Piec w piekarniku góra-dół ok 45 minut ( co jakiś czas wymieszać), następnie zdjąć pokrywkę i piec 15 minut na 180 stopni C, aż do zarumienienia. Ozdobic natką pietruszki. Smacznego!







1 komentarz:

  1. Przepis niezwykle prosty i zapowiada się przepysznie :) Na pewno spróbuję coś podobnego wykonać :)

    OdpowiedzUsuń