piątek, 1 maja 2015

Baton snickers

Od czasu, gdy dowiedziałam się o moich alergiach pokarmowych, praktycznie w ogóle nie kupuję słodyczy w sklepie. Przyznam, że niektórych z nich bardzo mi brakuje np. batoników typu snickers. Postanowiłam zatem zrobić sobie domową wersję snickersa. Pyszny!

Inspiracja:
http://www.mojewypieki.com/post/domowy-batonik-a-la-snickers

(całość ok 1400g)

Składniki na warstwę czekoladową (górna warstwa)

200 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przelać do formy o wymiarach ok 20 x 30 cm (wysmarowanej uprzednio masłem klarowanym i wyłożonej folią aluminiową), wyrównać, odstawić do wystygnięcia

Składniki na białą warstwę:
1 szklanka cukru
100 ml miodu
70 ml syropu klonowego
pół szklanki wody (125 ml)
2 duże białka (temp pokojowa)
1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód, syrop klonowy i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszać!) do momentu uzyskania na nim temperatury 155ºC ('hard crack').

 Ubić na sztywno białka. Kiedy syrop  osiągnie wymaganą temperaturę, wlewać go na ubite białka cienkim strumieniem, cały czas miksując. Miksować na najwyższych obrotach miksera przez 10 minut, aż całość mocno zgęstnieje.

Następnie dodać orzeszki i wymieszać całość. Gotową masę natychmiast przełożyć do przygotowanej formy, na warstwę czekoladową, następnie dłońmi lekko nasmarowanymi olejem wyrównać warstwę nugatową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Składniki na warstwę karmelową z orzeszkami:

350 g cukru
1,5 łyżki miodu
100 ml wody
100 g masła klarowanego
90 ml śmietany kremowki 36% (dla osób z alergią na mleko krowie ok 50g masła klarowanego zamiast śmietany kremówki)
1,5 szklanki prażonych solonych orzeszków ziemnych
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszać!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty.

Garnuszek odstawić.. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać orzeszki, wymieszać. Na minutę całą masę dać na palnik i pogotować, mieszając.Następnie masę przestudzić (powinna być w dalszym ciągu ciepła, ale już nie wrząca). Przelać na warstwę białą, wyrównać, wstawić do lodówki do schłodzenia.

Składniki na warstwę czekoladową (spód)

200 g gorzkiej czekolady
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przelać do formy, wyrównać. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Batonik pozostawić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Kolejnego dnia kroić i podawać.




7 komentarzy:

  1. mniam, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ile batonow wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  3. o maaaaatko! domowy snickers, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie wygląda, oj sięgnęłabym po kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Całość waży ok 1,5 kg, a batonów wychodzi różnie, zależy jak duże batony.Forma ok 30x20 cm. Naprawdę na parę dni starczy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli smakują tak jak wyglądają to jestem zachwycona!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń