piątek, 22 maja 2015

Pavlova bez cukru


Miło mi poinformować, że ten przepis znalazł się na stronie firmy Westwing w dziale "Szczypta smaku" Zobaczcie jak sie tam prezentuje :)

https://www.westwing.pl/pavlova/


Składniki:
5 białek kurzych
150g ksylitolu
szczypta soli
olek rzepakowy do posmarowania (kokosowy)

Sposób przygotowania:
Ksylitol zmielić na cukier puder (albo ksylitol puder) ;)
Zmiksować białka ze szczyptą soli, dodając zmielony puder, aż do uzyskania sztywnej piany.
Natłuścić papier do pieczenia tłuszczem. Przełożyć masę i formujemy torcik bezowy (Pavlovą). Wkłożyć do piekarnika na ok 45 min na ok 130 stopni. Następnie zmnieszyć temperaturę na 80 stopni i piec ok 2 do 3 godzin. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Bezę zostawić do następnego dnia w piekarniku. Podawać z sosem owocowym (u mnie malinowy), bitą śmietaną.








1 komentarz: