czwartek, 7 maja 2015

Żeberka w sosie śliwkowym z kluskami śląskimi bezglutenowymi

Witajcie! Dziś zainspirowała mnie książka kucharska dedykowana dla Biedronki autorstwa Jakuba i Jana Kuronia, a konkretnie żeberka w sosie śliwkowym. Dodatkowo podaję przepis na bezglutenowe kluski śląskie, które do tego dania idealnie pasują. Smacznego!!


Składniki na żeberka w sosie śliwkowym:
1 kg żeberek
3 średnie cebule
120 ml czerwonego, wytrawnego wina
250g suszonych śliwek
70 ml oleju
3 żabki czosnku
600 ml bulionu  drobiowego
przyprawy: cynamon, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć przyprawami i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Cebule pokroić,  czosnek posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć żeberka z obu stron. Dodać cebulę i czosnek i smażyć ok 5 min. Po tym czasie wlać wino, wrzucić śliwki i poddusić do zredukowania wina o połowę. Po tym czasie wlać bulion i dusić całość ok 40 min, aż mięso będzie miękkie. Gotowe!!!



Składniki na kluski śląskie:
ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
mąka ziemniaczana
białko kurze

Sposób przygotowania:
Ugnieść ziemniaki. Do naczynia włożyć ugotowane ziemniaki. 1/4 z nich odłożyć na bok. W to miejsce dać mąkę ziemniaczaną. Dodać odłożoną część ziemniaków i ugniatać z białkiem, podsypując mąka ziemniaczaną. Następnie formułować kulki z wgłębieniem. Wrzucić do gotującej się wody z odrobina oleju. Od wynurzenia pogotować jeszcze ok 2, 3 minuty i gotowe!!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz