poniedziałek, 18 maja 2015

Łosoś ze szpinakiem i fetą


Propozycja na pyszne danie obiadowe.


Składniki:

2 filety z łososia
200g szpinaku
50 g sera feta
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50 ml oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić  pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić. Doprawić przyprawami. Osobno szpinak wrzucić na patelnie i czekać aż wyparuje z niego woda, co jakiś czas mieszając. Gdy woda się już zredukuje dodać do niego cebulę i czosnek. Całość doprawić przyprawami. Mieszać. Przełożyć szpinak do miseczki i czekać aż ostygnie. Następnie dodać do niego fetę i wymieszać. Filet z łososia przekroić na pół z boku, ale bez rozcinania do końca. W powstały otwór włożyć masę szpinakową. Posolić, popieprzyć. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok 20 minut. Podawać z ziemniakami, puree i surówkami. W moim przypadku ziemniaki w mundurkach zapiekane w piekarniku. Pychotka :)





Czas na szpinak!








2 komentarze:

  1. Łosoś i szpinak to niezwykle udany duet. Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie dołączam do akcji :)

    OdpowiedzUsuń