piątek, 8 maja 2015

Syrop z mniszka lekarskiego (mleczu)

Mniszek lekarski (mlecz) znany jest wszystkim, ale o jego właściwościach zdrowotnych nie każdy wie.

Syrop z niego zrobiony przede wszystkim łagodzi kaszel. Jednak  cenne składniki takie jak witaminy A, C i D wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego i odpornościowego.
Witaminy z grupy B korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz wygląd skóry. Minerały takie jak potas, magnez, żelazo czy krzem wspomagają układ nerwowy i pokarmowy.
Dodatkowo inulina, garbniki, flawonoidy czy kwas krzemowy sprawiają, że mlecz nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również wygląd. 

Syrop z mniszka można pić na kaszel, ale również można nim słodzić herbatę, zamiast cukru, czy miodu.

Mniszek lekarski najlepiej zbierać na terenach ekologicznych.
 Dodatkowo zioło to można wykorzystać na korzyść naszej urody. Wiecej tutaj:
http://piekna-naturalnie.pl/mniszek-lekarski-sposob-na-majowy-detox/ 


Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:
500szt kwiatów
4 cytryny
1,5-2kg cukru trzcinowego, nierafinowanego
1l wody (najlepiej źródlanej)

Sposób przygotowania:
Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, kiedy są w pełni rozwinięte. Następnie oczyszczamy i rozkładamy na papier. Zostawiamy tak na ok 2h. Po tym czasie obieramy każdy kwiat z łodyg i szypułek. Wkładamy do garnka i zalewamy 1l wody. Dodajemy jedną pokrojoną w kostkę cytrynę razem ze skórką. (cytrynę wcześniej myjemy i sparzamy wrzątkiem). Kwiaty z wodą i cytryną gotujemy ok. pół godziny. Następnie odstawiamy na 24h w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy sitko wyłożone gazą  lub cienkim płótnem i przecedzamy wywar lekko wyciskając przez płótno. Do odcedzonego płynu dodajemy cukier, zagotowujemy i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy aż syrop zgęstnieje (min 1,5 godziny), od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wlać sok z 3 umytych i sparzonych cytryn. Trochę podgotować i gorący syrop wlać do wyparzonych słoiczków. Dobrze zakręcamy. Słoiczki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz