Jakiś czas temu zamieściłam przepis na strudla. Dziś przedstawiam wersję bezglutenową :)
Składniki:
Na ciasto:
25 dag mąki gryczanej
2 jaja
2 łyżeczki oleju
szczypta soli
pół szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
ok 5 szt jabłek
ok 50g masła (lub masła klarowanego)
2 łyżki cukru brązowego (ksylitolu)
garść rodzynek
łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
Ze składników (na ciasto) wyrobić ciasto. Posypać mąką blat. rozwałkować w miarę cienko. Na rozwałkowane ciasto nakładać pokrojone w słupki jabłka. Masło pokroić na małe kosteczki i posypać nim również ciasto. Rodzynki, cukier i cynamon rozsypać po cieście. Delikatnie zawinąć strudla. Włożyć w natłuszczonej blasze do nagrzanego piekarnika na ok 170 stopni na 40 min. 10 minut przed wyciągnięciem polać tłuszczem, który wypłynie, wierzch strudla. Gotowe!
prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam bułki z maki gryczanej i muszę przyznać, że smak przypadł mi do gustu. A co najlepsze, stwierdziłam, że muszę upiec z niej coś z dodatkiem jabłek i cynamonu, bo te smaki pewnie będą do siebie smakować... A tu taki post ;)
OdpowiedzUsuńNo widzisz :) ciesze sie. Napisz pozniej jak smakował :)
Usuń