Inspiracja:
http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/weganskie-bezglutenowe-ptasie-mleczko-z.html
Składniki na spód:
1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
3/3 szklanki suszonych moreli (wcześniej namoczyć)
szczypta soli
1 łyżka karobu lub kakao
Składniki na ptasie mleczko
2 puszki mleczka kokosowego
8 łyżek nasion chia
5 łyżek syropu z agawy (miodu)
szczypta soli
2-3 łyżki soku z cytryny
2 i 1/2 łyżeczki agaru
Składniki na galaretkę
400 g świeżych borówek amerykańskich
60 g ksylitolu
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka agaru
Sposób przygotowania:
Spód:
Zmielić morele na gładką masę. Połączyć składniki na spód. Zmielić wszystko razem, aby powstała jednolita masa. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Wyłożyć masęna dno tortownicy. Porządnie ugnieść.
Ptasie mleczko:
Wszystkie składniki poza agarem umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i zostawić na ok 1h. Po tym czasie masę podgrzać na małym ogniu. Po zagotowaniu dodać agar. Mieszać i gotować jeszcze ok 10 min. Chwile ostudzić. Przelać masę na spód. Włożyć do lodówki na ok 3h.
Galaretka:
300g borówek blenduję. Wyciskam sok z jagód, dodaję resztę składników. Gotuje ok 10 minut, mieszając. Do soku dodaję 100g borówek. Przelewam na ptasie mleczko. Czekam aż stężeje galaretka i gotowe do jedzenia! Smacznego :)
ciekawy pomysł na deser - pierwszy raz się z takim "ptasim mleczkiem" spotykam :)
OdpowiedzUsuń