wtorek, 29 września 2015

Ptasie mleczko wegańskie i bezglutenowe z nasionami Chia

Dziś super propozycja dla każdego, gdyż ciasto jest zdrowe, wegańskie i bezglutenowe. Przyznam, że troszkę czasochłonne, ale warto, bo pyszne.

Inspiracja:

http://truetastehunters.blogspot.com/2014/08/weganskie-bezglutenowe-ptasie-mleczko-z.html


  Składniki na spód:
1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
3/3 szklanki suszonych moreli (wcześniej namoczyć)
szczypta soli
1 łyżka karobu lub kakao


  Składniki na ptasie mleczko

 2 puszki mleczka kokosowego
 8 łyżek nasion chia
 5 łyżek syropu z agawy (miodu)
 szczypta soli
 2-3 łyżki soku z cytryny
 2 i 1/2 łyżeczki agaru



  Składniki na galaretkę

 400 g świeżych borówek amerykańskich 
 60 g ksylitolu
 1 łyżka soku z cytryny
 1 płaska łyżeczka agaru



Sposób przygotowania:

Spód:
Zmielić morele na gładką masę. Połączyć składniki na spód. Zmielić wszystko razem, aby powstała jednolita masa. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem. Wyłożyć masęna dno tortownicy. Porządnie ugnieść.

Ptasie mleczko:
Wszystkie składniki poza agarem umieścić w garnku. Wymieszać trzepaczką i zostawić na ok 1h. Po tym czasie masę podgrzać na małym ogniu. Po zagotowaniu dodać agar. Mieszać i gotować jeszcze ok 10 min. Chwile ostudzić. Przelać masę na spód. Włożyć do lodówki na ok 3h.

Galaretka:
300g borówek blenduję. Wyciskam sok z jagód, dodaję resztę składników. Gotuje ok 10 minut, mieszając. Do soku dodaję 100g borówek. Przelewam na ptasie mleczko. Czekam aż stężeje galaretka i gotowe do jedzenia! Smacznego :)







1 komentarz:

  1. ciekawy pomysł na deser - pierwszy raz się z takim "ptasim mleczkiem" spotykam :)

    OdpowiedzUsuń