Tarta gryczana jest świetnym pomysłem a obiad, kolację, jak również jako przekąska dla gości.
Inspiracja:
http://chlebmiejski.blogspot.com/2015/04/tarta-gryczana-z-pomidorami-i-mozzarella.html
Składniki na spód gryczany:
200g maki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
100g masła lub oleju kokosowego
1 jajko (4 przepiórcze)
2łyżki wody
Składniki na wypełnienie:
1 filet z kurczaka
1 mały jogurt
4 suszone pomidory w oleju
2 ząbki czosnku
mozarella
kilka pomidorków koktajlowych
bazylia świeża
szczypiorek
1 żółtko kurze (4 przepiórcze żółtka)
Sposób przygotowania:
Ze składników na spód wyrobić ciasto. Wyłożyć wysmarowaną wcześniej masłem tortownicę ciastem i ugnieść spód tarty (ok 1cm grubość). Nakłuć kilka razy widelcem. Włożyć do zamrażalnika na ok 15 min. Po tym czasie włożyć tartę do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni C (góra, dól) na 15 min. W tym czasie szykujemy wypełnienie. Mozarellę kroimy w paski, filet z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Pomidorki kroimy na połówki.
Szykujemy sos: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, żółtkiem, poszatkowanym szczypiorkiem. Solimy, pieprzymy do smaku.
Gdy spód nam się podpiecze, wlewamy sos, kładziemy plastry mozzarelli, fileta z kurczaka, pomidorki koktajlowe-polane olejem w których były w słoiczku. Pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu ozdabiamy bazylią. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz