piątek, 11 września 2015

Granola bezglutenowa z płatkami z quinoa (komosy ryżowej)

Kiedyś myślałam że musli i granola to jedno i to samo. O ile skład może być taki sam, to różnią się sposobem przygotowania. Granola to świetny dodatek do lodów, jogurtów i owsianki. Dziękuję Dorocie za inspiracje :)
Zachęcam do zrobienia!

Składniki:

250g płatków z quinoa (mogą być również owsiane)
100 g nasion siemienia lnu
70g pokrojonych migdałów
70 g pokrojonych orzechów włoskich
50g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
100 g żurawiny
3 łyżki miodu

Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki wymieszać, przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w piekarniku w temp. 140 stopni około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, aby miód się dokładnie rozprowadził i posklejał składniki. Po podprażeniu wyjąć z piekarnika. W trakcie studzenia przemieszać jeszcze kilka razy. Gotowe przełożyć do puszki, słoika. Smacznego!









2 komentarze: