środa, 2 września 2015

Rozmawiamy o skórze, włosach i paznokciach. Wywiad z kosmetologiem mgr Pauliną Dziedzic :)


Kochani! Miałam ogromną przyjemność porozmawiać z zaprzyjaźnioną kosmetolog mgr Pauliną Dziedzic,propagatorką naturalnego podejścia do piękna.Tematem naszych rozmów jest zależność między sposobem odżywiania, a wyglądem :)


Czy uważasz, że w dzisiejszych czasach zdrowe odżywianie wg aktualnej piramidy żywienia wystarczy, by wyglądać ładnie, mieć piękne włosy, skórę i paznokcie ?
Myślę że jest to podstawa, szczególnie że aktualna piramida żywieniowa w swojej strukturze zawiera też ruch. Obecna piramida różni się od tej wcześniejszej gdzie podstawą były warzywa, a obecnie jest woda, produkty zbożowe i oleje lub orzechy itp. Myślę, że są to wskazówki co warto jeść, a co ograniczać. Jednak należy podejść do tego indywidualnie. Kiedy mamy problemy ze skórą musimy swoje potrzeby zweryfikować i uzupełniać dietą niedobory. Nie można powiedzieć, że każdy powinien jeść to samo, tak samo wg piramidy żywieniowej, bo każdy z nas jest inny. Widzimy to po typach skóry, różnej strukturze włosa itp różnych problemach ze skórą. Dodatkowo przy alergiach i nietolerancjach pokarmowych musimy uważać na pewne produkty. Myślę że spożywanie warzyw (5 porcji ) to złota zasada, która jest bardzo często zaniedbywana i stąd problemy ze skóra i ogólnie ze zdrowiem.

 Wiem, że skuteczność Twojej pracy z pacjentem to holistyczne podejście. Dopytując o sposób odżywiania pacjenta zauważasz  powiązanie między dietą a stanem skóry?

Oczywiście i nie jest to wcale wróżenie z fusów. Braki witamin i minerałów wywołują określone defekty na skórze. Niestety chociaż uczymy się tych rzeczy na studiach w praktyce tylko część koleżanek i kolegów z zawodu bierze to pod uwagę. Dla mnie najważniejszy jest dobry wygląd powiązany ze zdrowiem. Kosmetyki i zabiegi to tylko metody pomocnicze, żeby szybciej osiągnąć zdrowy wygląd skóry. Jednak same mogą działać tylko objawowo, bo przyczyna jest często wewnątrz organizmu.
Zawsze staram się połączyć wszystkie aspekty życia typy odżywianie, stres, leki, choroby, kosmetyki itp. Żeby znaleźć przyczynę danego problemu ze skórą. Jeśli mamy suchą, łuszczącą się skórę, która łatwo ulega podrażnieniom może to oznaczać niedobory NNKT, witamina A i E w diecie, lub za małej ilości płynów. Oczywiście czasem winę ponoszą źle dobrane kosmetyki czy zabiegi. Jeśli rozpisuje Beauty Plan na suchą skórę uwzględniam odpowiednią dietę i kosmetyki aby uzyskać jak najszybsze efekty w dojściu do prawidłowego stanu skóry.





Czy jesteś w stanie po wyglądzie skóry, włosów czy paznokci zdiagnozować problem, który przyczynę może mieć związaną z niewłaściwym odżywianiem?


Odżywianie wpływa na procesy fizjologiczne w naszym organizmie, tak stworzyła nas natura. Zdarza się, że w określonych chorobach skóry, pewne produkty pogarszają jej stan i odwrotnie inne produkty będą sprzyjać leczeniu. Czasem dieta uboga jest w witaminy i minerały powoduje problemy z włosami- wypadanie, łamliwość. Czasem dieta jest zbyt bogata w produkty powodujące wysokie skoki insuliny - i zaczynają się problemy trądzikowe. Czasem dotyczy to złych proporcji w odżywianiu np. za mało warzyw a za dużo białka a czasem nietolerancji na np. mleko. Skóra jest jakby zwierciadłem naszego organizmu. W dzisiejszych czasach trzeba jeszcze odróżnić wpływ środowiska i niedobrej chemii w kosmetykach i pożywieniu aby trafnie zanalizować jaka jest przyczyna danego wyglądu skóry.

Jakie produkty wg Ciebie są niewskazane, a jakie są pożądane w diecie, aby mieć piękną cerę, włosy i paznokcie
Najbardziej pożądane są produkty naturalnie, nie przetworzone, bez zbędnej chemii. Głównie warzywa, mniejsze ilości owoców, kasze i zboża ( jeśli ktoś toleruje gluten) produkty bogate w NNKT( oleje roślinne, orzechy) produkty bogate w białko, woda. Wszystko musi być jednak w równowadze i dobrane do danej osoby. Różnorodność produktów zapewni dostarczanie różnych witamin i minerałów.
To co szkodzi całemu organizmowi odbije się na skórze i to znacznie wcześniej - przetworzona i proszkowana żywność, konserwant, barwniki, fast-foody, tłuszcze nasycone ( szczególnie w przypadku trądziku i cellulitu), nadmiar cukru białego, nadmiar białej mąki, nadmiar mleko i przetworów. Widzę, też ogromne problemy z hormonami w większości ze zbyt dużą ilością hormonów męskich. Jeśli walczymy z trądzikiem lub nadmiernym owłosieniem lepiej odstawić mięso z kurczaka, który jest hodowany na wielkich fermach.
To są podstawy ale najważniejsze jest obserwowanie swojego organizmu. Można wykonać test na alergie pokarmowe w laboratorium. Ja staram się w diecie klienta wychwycić to co może szkodzić danej chorobie np. w przypadku trądziku eliminujemy 3 białe rzeczy: mąkę, cukier i mleko krowie UHT i zastępujemy zdrowszymi. Po ok 3 tyg wprowadzamy mleko i parzymy na reakcję skóry. Bardzo często wypryski wracają. Wtedy i ja i klient wie, co jest dla niego dobre bo zobaczył na własnej skórze.


Jakie warzywa, owoce czy zioła uważasz za skuteczne w walce z niedoskonałościami skóry. Chodzi mi o zastosowanie jako kosmetyku zewnętrznie, ale również wewnętrznie


Każde warzywo, zioło, owoc ma coś w sobie. Najważniejsza jest różnorodność żeby dostarczyć wszystko to co potrzebujemy i obserwować siebie - bo zawsze może wystąpić jakaś nietolerancja. To co innym pomoże nie zawsze pomoże im i na odwrót. W walce z trądzikiem ważne są warzywa bogate w witaminy bo organizm musi mieć siłę do regeneracji. Najważniejsza witamina A, bo reguluje rogowacenie, której jest często zaburzone. Stosuje się ją również zewnętrznie. Witamina C, co wykazują najnowsze badania działa świetnie i zewnętrznie i wewnętrznie, grupa witamin B to ważna witamina dla zdrowia skóry i włosów, witamina E - zwalcza wolne rodniki które wytwarzają się w stanie zapalnym, ostatnio zaleca się witaminę D również dla osób z trądzikiem. Minerały jak cynk - reguluje przetłuszczanie, magnez- wpływa na nerwy co jest istotnie przy trądziku, krzemu- odpowiada za budowę skóry czyli zapobiegnie bliznom potrądzikowym itp.
Wymieniać można w nieskończoność :) Jeśli mam podsumować co warto jeść to marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, chrzan, siemię lniane, kasza jaglana, z owoców borówki i czarne porzeczki, jabłka, herbatki z owoców dzikiej róży. Ogólnie jestem za tym żeby sięgać po warzywa i owoce rodzime, z jak najmniej uprawianych plantacji. Z ziół prym wiedzie fiołek trójbarwny, skrzyp polny, pokrzywa, melisa, dla kobiet liście maliny i przywrotnik alpejski - które regulują też hormony. Zioła mają niezwykłą moc dlatego zalecam wprowadzanie ich powoli i z przerwami. Mamy kilka rodzajów trądzików, więc to ogólne zalecenia, bo inne będą na trądzik pospolity, różowaty, hormonalna, a inne na trądzik z wydrapania tzw. stresowy.





Co z takimi produktami jak czekolada, ostre przyprawy. Czy rzeczywiście pogarszają stan cery?
Czekolada zawiera cenne surowiec kakao, który w niedużych ilościach sprzyja urodzie. Natomiast zawiera też cukier biały i tłuszcz palmowy, co w przypadku wielu osób ze skłonnością do wyprysków spowoduje wyrzut nowych krostek. Tak samo jak po ciasteczkach, pączkach i innych słodko- tłustych przekąskach. Tłuszcz nasycony tak samo jak cukier biały w cerach trądzikowych pobudzają szlaki metaboliczne które, w ostateczności pobudzają gruczoły łojowe. Jeśli ktoś nie wierzy niech spróbuje na sobie :) polecam zawsze na 2-3 tyg odłożyć wszędzie cukier biały a po tym czasie zjeść np czekoladę ( kilka kostek) kilka dni pod rząd. Jedni zareagują inni nie. Jeśli wyjdzie więcej krostek to nie ma co się łudzić ze czekolada itp rzeczy nie wpływają na trądzik. Dla innych będą to pikantne rzeczy dla innych mleko i przetwory. Miałam klientkę która miała w wieku 40 lat bolesne krosty jak się okazało codziennie jadła żółty ser. 3 tygodnie bez sera i nie wyszło więcej nowych krostek. Oczywiście to co już były i przebarwienia nadają się na zabiegi kosmetyczne, ale przyczyna została znaleziona.

Jakie tłuszcze korzystnie wpływają na naszą cerę ?
Tłuszcze roślinne nienasycone te w szczególności z odpowiednią proporcją Omega3: Omega6 (1:3-5) wg różnych źródeł. Najbardziej lubię lniany bo jest nasz polski :) ale oczywiście jak z każdym tłuszczem nie wolno przesadzać to nie podstawa naszej diety. Zewnętrznie też u wielu osób sprawdź się pielęgnacja olejami. Dla cery tłustej sprawdzają się oleje schnące czyli lekkie jak jojoba, winogronowy, konopny, z pestek malin, a dla skóry suchej uwielbiam ogórecznika, wiesiołka, lniany, z pestek śliwy.
Oczywiście korzystnie też wpłyną tłuszcze z orzechów, awokado i ryb.




Co oprócz zabiegów kosmetycznych, ochrony skóry przed promieniami słonecznymi możemy zrobić by opóźnić efekt starzenia się skóry ?
W diecie należy uwzględnić witaminy młodości A i C i E . To taki kod młodości. Stosujemy je zewnętrznie ale tez powinny być dostarczane w diecie. Kolejnym ważnych składnikiem młodości są bioflawonoidy roślinne, które walczą ze starzeniem skóry. Zawarte w owocach, warzywach i ziołach walczą z wolnymi rodnikami, hamują niszczenie kolagenu i elastyny, wzmacniają naczynia krwionośne. Najwięcej flawonoidów jest w owocach czerwonych i czarnych ( winogrona, borówki, porzeczki, jabłko ), warzywach jak brokuł, pomidor, papryka, burak, sałaty. Bardzo dobrze sprawdzają się koktajle warzywno- owocowe. W raz z wiekiem skóra robi się coraz bardziej sucha i mniej elastyczna, dlatego j musimy uwzględnić też oleje i produkty bogate w NNKT.
Dziękuję za wyczerpujące informacje i rozmowę :)  Po więcej informacji zapraszam na:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz