Składniki:
400 g mięsa z kurczaka (można zastąpić krewetkami, smaczna jest również w połączeniu i kurczaka i krewetek)
3 puszki mleczka kokosowego
kawałek imbiru
3 łyżki suszonej trawy cytrynowej (jeśli mamy świeżą to 3 źdźbła)
1 duża cebula
2 pomidory
200 gramów grzybów (u mnie pieczarki)
5 do 10 tajskich papryczek chili
pół łyżeczki soli (może być więcej w zależności od gustu)
4 łyżki soku z limonki
mały pęczek kolendry
sól
Sposób przygotowania:
Imbir pokroić w cieniutkie plastry. Wlać połowę mleka kokosowego do garnka i postawić na średnim palniku. Wrzucić pokrojony imbir i trawę cytrynową. Pokroić kurczaka w dużą kostkę. Wrzucić go do grzejącego się mleka tuż przed zagotowaniem. Krótko zamieszać i dolać resztę mleka kokosowego. Jeśli mleko jest z puszki i jest gęste to rozcieńczyć wodą dolewając 2 szklanki. Zmniejszyć gaz, żeby mleko nie podgrzało się za szybko i nie przypaliło się. Przygotować papryczki chili. Odciąć końcówki i pokroić je ukośnie. Dodać do zupy. Zamieszać i dorzucić 200 g pokrojonych pieczarek. Wymieszać. Pokroić cebulę w łódeczki i wrzucić do zupy. Pokroić pomidory w łódeczki. W momencie, kiedy zupa się prawie zagotuje wrzucić pomidory.
Grzać zupę przez kilka minut, aż grzyby i mięso będą ugotowane, co jakiś czas mieszając. Nie dopuścić go gotowania. Na koniec dosypać sól wg uznania. Wyłączyć palnik. Wycisnąć sok z limonki i dodać do zupy. Wymieszać. Kolendrę posiekać i dodać do zupy.
Zupę przelać do miseczki (talerza) i ozdobić świeżą kolendrą :) Gotowe!
Uwagą: Suszoną trawę cytrynową należy wyciągnąć przed zjedzeniem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz