piątek, 13 czerwca 2014

Chleb ze słonecznikiem

Dziś podaje przepis na chlebek. Sprawdzony przepis od teścia, który piecze ten chleb już od wielu lat. Chleb można upiec również z samej mąki orkiszowej.

Składniki:
0,5kg mąki białej
0,5 kg mąki orkiszowej
2 łyżki mąki razowej
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki otrębów żytnich
2 łyżki otrębów owsianych
2 garści słonecznika (sezam, dynia, orzechy)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki kminku mielonego
pół łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
ok 3 dkg drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
W połowie szklanki wody rozmieszać 2 łyżki mąki białej, dodać łyżeczkę cukru, dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 min. Ciasto (zaczyn) powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie wymieszać resztę mąk z otrębami. Zaczyn dodać do mąk i dodawać powoli letniej wody (wlać tyle wody ile ciasto zabierze), wyrabiając ciasto. Dodać 2 łyżki oliwy, sól, kminek, pieprz.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem, lub w piekarniku na najniższej temperaturze. Po ok 50 min (czas zależy od drożdży-po wyrośnięciu) przełożyć do 2 keksówek, natłuszczonych. Posypać z wierzchu słonecznikiem, odstawić do wyrośnięcia ok 10min. Po tym czasie smarujemy chleb z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Dajemy do rozgrzanego piekarnika (ok 180 stopni) na ok 70-75 min. W połowie czasu posmarować jeszcze raz wierzch chleba roztrzepanym jajkiem, dokończyć pieczenie w piekarniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz