http://taniecsmakow.blogspot.com. Przyznam, że smakowało wyśmienicie.
Jedyną wadą tego dania jest dość wysoka cena.
Składniki: (2 porcje)
220g krewetek
1 łyżka oleju½ średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2/3 szklanki mleczka kokosowego
2 limonki
1 łyżka wiórków kokosowych
sól, pieprz
Do podania: ugotowany ryż, listki świeżej kolendry lub natki pietruszki (też pasuje)
Sposób przygotowania:
Krewetki powinny być rozmrożone, obrane z ogonków i obsuszone, można je położyć na ręczniku papierowym.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć przez parę
minut posiekaną w kostkę cebulę i drobno czosnek. Dodać curry i ostrą paprykę i
chwilę podsmażyć. Dodać krewetki i mleczko kokosowe. Gotować na średnim ogniu
10 minut. Po tym czasie wmieszać sok z limonki, oraz wiórki kokosowe. Doprawić
solą i pieprzem. Gotować 4-5 minut i zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Można dodatkowo
położyć ćwiartki limonki (ja wykorzystałam cytrynę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz