środa, 11 czerwca 2014

Kotlety gryczane z grzybami, jajkiem w koszulce i sosem morelowym

Niedawno wspominałam Wam o restauracji Wielopole 3. Dziś zrobiłam danie, które tam jadłam, z tą różnicą, że zamiast placków ziemniaczanych zrobiłam placki gryczane z grzybami. Przyznam, że było bardzo smaczne :)

Składniki na kotlety: (ok 6 szt)
1 saszetka (100g) kaszy gryczanej
15-20g suszonych grzybów
pół cebuli
1 jajko
2 łyżki mąki orkiszowej
sól i pieprz
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Grzyby zalać niewielką ilością wrzątku, gotować przez 10 minut, odstawić na kolejne 20 min. Po tym czasie odsączyć i posiekać.
Kaszę ugotować, odsączyć, przesypać do miski i lekko przestudzić. Następnie blenderem nieco ją zmiksować – niezbyt dokładnie, tak aby część ziaren się rozdrobniła, a część pozostała w całości.
Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do kaszy razem z grzybami, wbić jajko, dodać trochę posiekanej natki pietruszki, dodać mąkę, doprawić solą i pieprzem. Uformować kotlety i położyć na pergaminie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec ok 20 min.

Reszta składników:
jajko,
morele (2 świeże, 2 z puszki)
kiełki lucerny
ocet (łyżka)

Jajko zrobić wg przepisu ze strony
http://rosemaryandpeach.blogspot.com/2013/05/idealne-jajko-w-koszulce-krok-po-kroku.html

Sos: zmiksować morele, można dodać troszkę miodu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz