czwartek, 5 czerwca 2014

Guacamole-czyli pasta z awokado

Guacamole. Jednych może odstraszyć ta nazwa, innych zaintryguje. A to nic innego jak pasta z awokado. Kolejna propozycja zaliczana przeze mnie do tak zwanych "zdrowych smarowideł". Świetnie się sprawdzi kładąc ją na grzankę jak również z chipsami z tortilli (przepis wkrótce na blogu).  Samo zdrowie!

Składniki:
2 dojrzałe awokado
ząbek czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej cebulki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu tabasco
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 papryczki chili drobno pokrojonej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor pokrojony w kostkę
bazylia świeże listki (2 łyżki) drobno pokrojone
przyprawy wg uznania: sól, pieprz,

Sposób przygotowania: awokado, czosnek, cebulę, pomidor, papryczkę, bazylię zmielić (ja zrobiłam to w maszynce do mielenia), następnie dodać resztę składników.





O awokado słów kilka:
Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców. łączy w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz wit E co wpływa korzystnie na nasz mózg,
Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. Awokado odznacza się obfitością fitoskładników takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Awokado wpływa również korzystnie na układ krwionośny. To tylko niektóre korzyści z jedzenia awokado :)

1 komentarz: