Składniki:
2 dojrzałe awokado
ząbek czosnku
2 łyżki drobno pokrojonej cebulki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu tabasco
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 papryczki chili drobno pokrojonej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pomidor pokrojony w kostkę
bazylia świeże listki (2 łyżki) drobno pokrojone
przyprawy wg uznania: sól, pieprz,
Sposób przygotowania: awokado, czosnek, cebulę, pomidor, papryczkę, bazylię zmielić (ja zrobiłam to w maszynce do mielenia), następnie dodać resztę składników.
Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców. łączy w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz wit E co wpływa korzystnie na nasz mózg,
Awokado jest bogate w jednonienasycone tłuszcze, które budują zdrowie serca i pomagają obniżać ciśnienie krwi. Składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. Awokado odznacza się obfitością fitoskładników takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne. Awokado wpływa również korzystnie na układ krwionośny. To tylko niektóre korzyści z jedzenia awokado :)
Pyszne!
OdpowiedzUsuń