środa, 28 maja 2014

Omlet warzywny

Dziś jajka i warzywa w roli głównej, czyli omlet warzywny.

Składniki:
2 jajka
cebula 30g
brokuł 50g
papryka czerwona 50g
kukurydza z puszki (półtora łyżki)
papryczka zielona (ostra) wg uznania
sól, pieprz
łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę i papryczkę pokroić na kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać cebulę i lekko zeszklić. Białka ubić na pianę, potem dodać żółtka i dalej ubijać.  Dodać sól i pieprz, a następnie dodawać resztę warzyw. Wymieszać delikatnie wszystko i wlać na patelnie. Czekać aż się zetnie. Po kilku minutach obrócić na drugą stronę i piec jeszcze ze 2 min.
Jeśli mamy problem z obracaniem, to można dokończyć w rozgrzanym piekarniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz