niedziela, 11 maja 2014

Owoce morza z bananem

Przyznam, że smak owoców morza odkryłam niedawno. Przypadł mi mocno do gustu. Dziś nietypowe połączenie owoców morza z bananem.

Składniki:
owoce morza (torebka 250g)
warzywa mrożone (gotowane) 240g
1 cebula
1,5 łyżki masła klarowanego
2 łyżki mleczka kokosowego (można zwykłego)
cytryna
banan (duży)
sól, pieprz, curry, liść laurowy

Sposób przygotowania:
Owoce morza zamoczyć na 2 minuty w gorącej wodzie, wyjąć i przełóż do naczynia. Skropić sokiem z cytryny. Posypać curry, solą i pieprzem. Odstawić na 15 min.
Cebulę i ugotowane mrożone warzywa podsmażyć na maśle na średnim ogniu przez ok. 5 min. Zalać mleczkiem kokosowym, dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Gotować ok. 5 min. Do warzyw dodać obranego, pokrojonego w plastry banana i poddusić jeszcze przez ok. 10 min. Wyjąć liść laurowy. Pod koniec dodać owoce morza i gotować jeszcze ok. 1 min, dodając 1 łyżkę cytryny. Doprawić solą i pieprzem. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz