środa, 21 maja 2014

Oleolux zamiast masła lub margaryny?

Dla tych, którzy ze względu na dużą zawartość „złego” cholesterolu nie chcą jeść masła, lub zupełnie z innych powodów, polecam Oleolux.  Jest to popularny tłuszcz stosowany w żywieniu dr Budwig. Składa się z oleju kokosowego połączonego z olejem lnianym. Może stanowić również świetny dodatek do kasz, zup, ziemniaków. Takie połączenie ma szereg pozytywnych właściwości, gdzie jedną z nich jest zwiększenie odporności.
Żeby nie wyrzucać później cebuli i czosnku, polecam wykorzystać te składniki do pasty z soczewicy.
http://smacznieidietetycznie.blogspot.com/2014/05/pasta-z-czerwonej-soczewicy_21.html
Składniki:
250g oleju kokosowego
125ml oleju lnianego
1 cebula
10 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:
 Cebulę przekroić na 2 połówki. Czosnek poprzekrawać na mniejsze części. Tłuszcz kokosowy rozgrzać do około 100 stopni i podsmażyć w nim 2 połówki cebuli do lekko brązowego koloru. Zajmuje to zazwyczaj 15 minut. Następnie dodać czosnek i całość podsmażać jeszcze 3 minuty. Tłuszcz przecedzić przez sito, ochłodzić do temperatury ciała ludzkiego i mieszając dodawać schłodzony olej lniany. Całość przelać do zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz