wtorek, 13 maja 2014

Buraczana frittata

Ten przepis dostałam od szwagierki, której w gotowaniu nie dorównuje (jeszcze ;)) Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera. Ciekawostką jest to, że danie to zupełnie nie potrzebuje soli, a smakuje wyśmienicie!

Składniki:
marchewka, pietruszka-korzeń, buraki-wszystko o łącznej wadze 250g
4 jaja (ja użyłam 5 małych)
cebula 1 szt
2 łyżki mąki
pół puszki pomidorów
4 jajka
pół łyżeczki mielonego kardamony, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki czarnej gorczycy (ziarno)
szczypta suszonych płatków chili
pietruszka do ozdoby
zielone chili do ozdoby

Sposób przygotowania:
Marchewkę, pietruszkę i buraki, surowe oczywiście, zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jedna pokrojona cebule. Dodać również dwie łyżki mąki, pól puszki pomidorów i cztery rozbełtane jajka. A teraz przyprawy: Po pol łyżeczki mielonego kardamonu, kminku, ziaren kolendry i czarnej gorczycy oraz szczyptę suszonych płatków chilli.
Wszystko dokładnie wymieszać i piec na głębokiej patelni aż się prawie zetnie a potem dokończyć pod grillem w piekarniku żeby się podrumieniło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz