Składniki: (na 11 muffinek)
90g mąki orkiszowej
90g mąki białej
50g brązowego cukru
2 łyżki zarodków pszennych
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 jajka
80ml mleka (w wersji bezlaktozowej mleko np. sojowe)
80ml oleju słonecznikowego
około 170g lub 4 średniej wielkości marchewki starte na tarce z drobnymi oczkami
około 125g lub 4 plastry ananasa w soku własnym z puszki posiekanego na drobne kawałeczki
Sposób przygotowania:
Umyć, obrać i zetrzeć marchewkę. Odsączyć ananasy i pokroić na drobne kawałeczki.
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Dodać olej, mleko i jajka i wszystko wymieszać. Dodać marchewkę i ananasy. Wymieszać
Łyżką przełożyć do papilotek powstała masę.
Piec około 30 min na 180 stopni. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz