poniedziałek, 5 maja 2014

Muffinki marchewkowo-ananasowe

Muffinki z dedykacją dla brata -Tomka. Pyszne i zdrowe:) Polecam pieczenie tych muffinek w silikonowych papilotkach. Do papierowych ciasto może być za "ciężkie". Próbowałam tego przepisu dodając jeszcze orzechów włoskich pokrojonych na drobne kawałki. Również rewelacyjne!

Składniki: (na 11 muffinek)
    90g mąki orkiszowej
    90g mąki białej
    50g brązowego cukru
    2 łyżki zarodków pszennych
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    szczypta soli
    2 jajka
    80ml mleka (w wersji bezlaktozowej mleko np. sojowe)
    80ml oleju słonecznikowego
    około 170g lub 4 średniej wielkości marchewki starte na tarce z drobnymi oczkami
    około 125g lub 4 plastry ananasa w soku własnym z puszki  posiekanego na drobne kawałeczki

 Sposób przygotowania:
Umyć, obrać i zetrzeć marchewkę. Odsączyć ananasy i pokroić na drobne kawałeczki.
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać. Dodać  olej, mleko i jajka i wszystko wymieszać. Dodać marchewkę i ananasy. Wymieszać
Łyżką przełożyć do papilotek powstała masę.
Piec około 30 min na 180 stopni.  Sprawdzić wykałaczką czy ciasto dobrze się upiekło.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz