środa, 21 maja 2014

Pasta z czerwonej soczewicy

Szkoda, że soczewica tak rzadko gości na naszych stołach. Jej właściwości zdrowotne  trudno przecenić. Zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP. W połączeniu z czosnkiem, migdałami, słonecznikiem oraz olejem lnianym stanowi prawdziwą bombę witaminową. Taką pastę polecam głównie do kanapek.

Składniki:
soczewica czerwona (szklanka)
pomidory suszone (120g)
listki bazyli (garść)
słonecznik łuskany (garść)
migdały  (garść)
czosnek (3 ząbki)
olej lniany (2 łyżeczki)
sól, pieprz, chili (mielone)

Sposób przygotowania:
Płuczemy soczewicę i gotujemy ją (ok 10 min), ale trzeba to sprawdzać, żeby nie przegotować. Czekamy, aż trochę się ostudzi i miksujemy z resztą składników. Olej lniany dodajemy by uzyskać odpowiednią konsystencje.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz