Składniki: ( na 1 osobę)
ser pleśniowy camembert
miód (łyżka)
ocet balsamiczny (łyżka)
imbir
mąka (w wersji bezglutenowej maka np ryżowa)
jajko
płatki migdałów
granat
Sposób przygotowania.
Camembert obtoczyć najpierw w bułce, rozbełtanym jajku, i migdałach z niewielką ilością mąki białej. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 160stopni C. Piec do zarumienienia migdałów. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać granatem.
Sos. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem i niewielką ilością startego imbiru.
Świetnie smakuje z winem :)
Czy sery pleśniowe są zdrowe?
Serom pleśniowym nie można odmówić tego, że są znakomitym źródłem wapnia i
fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. Sery te są również
bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2
oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach).
Sery pleśniowe są też głównym źródłem cynku.Ten biopierwiastek bierze czynny udział w syntezie białek, hormonów oraz kwasów
nukleinowych (DNA). Odgrywa ważna rolę w tworzeniu krwinek czerwonych i
oddychaniu tkankowym. Wszystkie sery są również bogate w potas i sód - najważniejsze elektrolity naszego organizmu, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Z serami pleśniowymi jednak nie należy przesadzać, bo są dość kaloryczne i zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Tak więc podsumowując od czasu do czasu jak najbardziej dla zdrowia sery pleśniowe można jeść :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz