piątek, 9 maja 2014

Camembert z migdałami i granatem

To danie nadaje się nie tylko na wykwintną kolację, ale również można je przygotować na przyjęcie. Robi się bardzo szybko i wyśmienicie smakuje.

Składniki: ( na 1 osobę)
ser pleśniowy camembert
miód (łyżka)
ocet balsamiczny (łyżka)
imbir
mąka (w wersji bezglutenowej maka np ryżowa)
jajko
płatki migdałów
granat

Sposób przygotowania.
Camembert obtoczyć najpierw w bułce, rozbełtanym jajku, i migdałach z niewielką ilością mąki białej. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 160stopni C. Piec do zarumienienia migdałów. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać granatem.

Sos. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem i niewielką ilością startego imbiru.
Świetnie smakuje z winem :)




Czy sery pleśniowe są zdrowe?
Serom pleśniowym nie można odmówić tego, że są znakomitym źródłem wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. Sery te są również  bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach).
Sery pleśniowe są też głównym źródłem cynku.Ten biopierwiastek bierze czynny udział w syntezie białek, hormonów oraz kwasów nukleinowych (DNA). Odgrywa ważna rolę w tworzeniu krwinek czerwonych i oddychaniu tkankowym.
Wszystkie sery są również bogate w potas i sód - najważniejsze elektrolity naszego organizmu, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Z serami pleśniowymi jednak nie należy przesadzać, bo są dość kaloryczne i zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Tak więc podsumowując od czasu do czasu jak najbardziej dla zdrowia sery pleśniowe można jeść :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz