niedziela, 25 maja 2014

Mleczko migdałowe

Propozycja nie tylko dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Mleczko migdałowe z powodzeniem można zastąpić mleko krowie. Na plus przemawia to, że nie zawiera kazeiny, laktozy oraz jest znacznie mniej kaloryczne. Jest jednak mniej słodkie niż mleko krowie. Spokojnie można stosować do kawki (żeby się nie zważyło należy je wcześniej podgrzać lub spienić). W ten sposób uzupełnimy magnez wypłukany przez kawę. Oprócz magnezu, mleczko migdałowe jest bogate w mangan, selen, żelazo, wapń i potas. Zawiera również dużo witaminy E. Za sprawą tych wszystkich cennych witamin i minerałów mleczko ma działanie antyoksydacyjne, reguluje poziom cholesterolu oraz wspomaga system odpornościowy.

Składniki:
pół szklanki migdałów (75g)
2 szklanki wody (źródlanej, lub chłodnej, przegotowanej wody z kranu)

Sposób przygotowania:
Mleko można zrobić z migdałów w skórce, jednak wygodniej będzie kupić bez skórki.
Zamaczamy w wodzie migdały i zostawiamy na noc w zacienionym miejscu.Następnego dnia odcedzamy migdały i umieszczamy w misce, gdzie będziemy blendować. Miksujemy z wodą kilka minut. Odcedzamy zmiksowane migdały. Ja to robię przez ściereczkę (może być przez pieluchę tetrową). Przelewamy bardzo powoli.
Papkę z migdałów można wykorzystać do pasty z soczewicy (przepis na blogu) lub do zdrowej nutelli (przepis na blogu)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz