piątek, 2 maja 2014

Pudding jaglany z kokosem, słonecznikiem i jabłkiem

Weekend majowy trwa. Oczywiście bez grilla się nie obyło. Wczoraj z koleżanką podjęłyśmy dyskusję na temat zdrowych właściwości kaszy jaglanej. Uświadomiłam sobie, że za rzadko gości ona w moim domu. Postanowiłam zatem z samego rana zrobić fajne śniadanko z jej udziałem.

Składniki: (na 1 porcję)
kasza jaglana (3 łyżki zmielone blenderem)
2 łyżki wiórków kokosowych
1 duże jabłko
słonecznik 3 łyżki
1,5 szklanki mleka (ja użyłam ryżowego)
cynamon

Sposób przygotowania:
Do rondelka wrzucić zmieloną kaszę jaglaną oraz wiórki kokosowe. Dodać mleko i gotować ok 12 min., ciągle mieszając.  Po ugotowaniu dodać połówkę pokrojonego jabłka i zmiksować. Przełożyć do miseczki i udekorować słonecznikiem oraz jabłkiem. Posypać cynamonem.





Co zatem zawiera kasza jaglana?


Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Krzem pełni też funkcję w procesie mineralizacji kości, zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Wpływa także na przemianę materii, ułatwiając odchudzanie.
• Kasza jaglana zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
• Obfituje w  składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
• Dostarcza też witaminę E oraz lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi.
• Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz