poniedziałek, 5 maja 2014

"Smak curry"

Niedawno, w ramach  Festiwalu Kultury Ekologicznej "Zielono mi" w kinie Rialto w Katowicach, miałam okazję obejrzeć film "Smak curry". Niezwykły film o miłości, albo bardziej o jej braku. Oczywiście jedzenie przedstawione w sposób wyjątkowy. Zapach i smak unosił się w powietrzu ;) Film zainspirował mnie do zrobienia tego oto zdjęcia. Polecam!

Myślę, że to dobry moment, żeby co nieco napisać o kurkumie, która stanowi główny składnik przyprawy curry. Jest to jedna z najzdrowszych przypraw. Ma przede wszystkim bardzo silne właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Dzieki temu chroni ona wątrobę, wspomaga trawienie oraz mechanizmy odtruwające organizm. Nie powinny jej jednak stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz