środa, 30 kwietnia 2014

Ciasteczka z orzechami

Fajna propozycja "słodkości" głównie dla osób nie tolerujących laktozy.
 Ładnie zapakowane nadają się również na oryginalny prezent :) Pomysł zaczerpnięty z bloga http://jogoholiczka.blogspot.com/, który polecam!


Składniki: (na 13 szt)
2 szklanki mąki orkiszowej grubej
pół szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki oleju
rodzynki 40g
orzechy ziemne 40g
cynamon (pół łyżeczki)
proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
soda oczyszczona (pół łyżeczki)
łyżka mąki z amarantusa
łyżka zmielonego siemienia lnianego
szklanka kawy zbożowej
łyżka karobu, lub kakao


Sposób przygotowania: 
Wszystkie sypkie składniki (poza siemieniem)
 wymieszać. Zaparzyć kawę z siemieniem lnianym. Przelać do reszty składników. Wymieszać. Wlać olej. Wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać. Rozłożyć na pergaminie. Ciasto będzie się kleić. Ja użyłam łyżeczki, którą zamaczałam w oleju, żeby się nie przyklejało. Piec w rozgrzanym piekarniku na 180 stopni przez 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz