Składniki: (4 porcje)
pęczek zielonych szparagów
1 pojedyncza pierś z kurczaka
8 plasterków szynki parmeńskiej (wędzonego boczku)
rozmaryn
oliwa z oliwek, sól, pieprz
Sos musztardowy z miodem:
1,5 łyżki musztardy gruboziarnistej
1 łyżka miodu
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce. Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek.
Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka, a następnie w 2 plasterki szynki parmeńskiej (lub boczku). Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec, aż boczek lekko się zrumieni.
O szparagach słów kilka:
Szparagi zawierają znaczne ilości cennych składników mineralnych i witamin. Są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz wapnia i błonnika. Poza tym są nisko kaloryczne. 100g to tylko 18 kcal!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz