czwartek, 24 kwietnia 2014

Cynamonowe jabłka

Cynamonowe jabłka cieszą się popularnością głównie w święta Bożego Narodzenia. U mnie w domu goszczą przez cały rok. Robi się je bardzo szybko, a zapach, który temu towarzyszy jest obłędny!

Składniki:
2 jabłka
orzechy włoskie 3/4 szklanki
miód 3 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
cynamon

Sposób przygotowania: Wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić łyżeczkę masła klarowanego. Dodać rozdrobnione orzechy włoskie. Chwile podprażyć. Dodać 3 łyżki miodu, cynamon,  chwile pomieszać. Przełożyć do jabłek i wstawić do piekarnika na ok 25 min na 180stopniC. Po wyciągnięciu można jeszcze posypać cynamonem :)

Czy wiecie, że?
Cynamon ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków.
Przyprawa ta, również przyspiesza przemianę materii, co ważne dla osób, które chcą się odchudzić. Warto dodawać ją do ciast, deserów, herbat, kaw, napojów mlecznych.



1 komentarz: