środa, 23 kwietnia 2014

Gulasz warzywny z ryżem

Tym razem warzyw w obiedzie nam nie zabraknie. Będzie zdrowo i kolorowo! Przyznam, że troszkę pracy jest z tym daniem, ale spokojnie starczy na 2 dni dla 3,4 osób.

Składniki:
filety z kurczaka 600g
pieczarki 200g
pomidory 2 szt
papryka 1 duża
czosnek 3 ząbki
brokuły 250g
groszek zielony z puszki 4 łyżki
przecier pomidorowy 500g
koperek świeży 3 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
sól, pieprz, papryka, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Filety, warzywa i pieczarki pokroić w kostkę (pomidor obrać ze  skórki). Filety przyprawić. Na dużą patelnie wlać oliwę z oliwek, dodać cebulkę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso, chwilę podsmażyć. Dodać paprykę, brokuły, pieczarki. Chwile podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy. Mieszać, poddusić pod przykryciem. Po 15 min dodać pomidory, groszek konserwowy, koperek i rozgnieciony czosnek. Wymieszać. Poddusić jeszcze ze 3 min i gotowe.
Podawać z brązowym ryżem, lub kaszą gryczaną. Udekorować koperkiem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz