wtorek, 28 października 2014

Figowe koreczki

Jeśli chcecie przygotować szybką i smaczną przystawkę, proponuje koreczki figowe.  Niestety sezon na figi powoli się kończy, ale myślę, że na pewno dobrze będzie to smakować w wersji np. śliwki suszonej, lub moreli, zamiast figi.
Dlaczego warto jeść figi?
Bo regulują pracę układu pokarmowego. Są też pomocne w leczeniu hemoroidów oraz bolącego gardła.

Składniki:
figi (świeże)
ser kozi pleśniowy (może być też krowi pleśniowy)
orzechy pinii
szynka parmeńska lub boczek wędzony

Sposób przygotowania:
Figi umyć, wysuszyć i przekroić na połówki. Nałożyć plasterek sera pleśniowego, kilka orzeszków pinii. Zawinąć szynką lub boczkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 10 minut. (można przez pierwsze 5 minut przykryć górę folią aluminiową, a następne 5 minut piec już bez folii).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz