Wcześniejszy post pokazuje jak zrobić mleko ryżowe. Dzisiaj chcę pokazać Wam pomysł na wegański koktajl na bazie mleka ryżowego.
Składniki:
Mleko ryżowe wg przepisu 0,5 l:
http://www.pasjo-natka.pl/2014/10/mleko-ryzowe.html
jeżyny (ja użyłam mrożone) ok 1 szklanka
płatki gryczane
płatki z kasztanów jadalnych,
mięta (do ozdoby)
cynamon (pół łyżeczki)
miód (syrop klonowy, daktylowy, ryżowy) do posłodzenia
Sposób przygotowania:
Jeżyny zmiksować razem z mlekiem ryżowym. Dodać miód wg uznania (wymieszać). Posypać płatkami gryczanymi i płatkami z kasztanów jadalnych. Ozdobić miętą i całymi jeżynami.
a już chciałam pytać, gdzie można dostać świeże jeżyny, ale zorientowałam się, że użyłaś mrożonych! ja z chęcią skusiłabym się na to cudo ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam spore zapasy na zimę :) Oczywiście można zamiast jeżyn użyć innych owoców :)
OdpowiedzUsuń