środa, 29 października 2014

Mleko ryżowe

Jeśli nie możecie pić mleka krowiego, lub innego odzwierzęcego, proponuje mleko ryżowe. Można oczywiście kupić je w sklepie, ale znacznie zdrowiej i taniej zrobić samemu. Z takiego mleka świetnie smakują wszelkiego rodzaju koktajle owocowe.


Składniki:
ryż brązowe pełnoziarnisty (100 g)
garść daktyli,
woda do ugotowania ryżu.


Sposób przygotowania:

Ryż ugotować do wchłonięcia wody. W międzyczasie zamoczyć suszone daktyle we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu ryżu dolać do niego ok 3-4 szklanki gorącej wody, oraz namoczone daktyle. Wszystko zmiksować. przecedzić przez gęste sitko i mleko gotowe!








3 komentarze:

  1. To prawda, jest to takie proste a tak smaczne :) i piękna butelka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. co prawda mleko krowie lubię i piję, ale już od dawna chciałam spróbować zrobić domowe, roślinne. i z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń