czwartek, 9 października 2014
Gruszki w zalewie z miodem
W takiej wersji gruszki i śliwki wyglądają ekskluzywnie. tak samo też smakują:)
Składniki na 3 słoiki (ok 350 ml)
200 ml wody
2 łyżki miodu ( ja użyłam syropu klonowego)
250 ml octu jabłkowego
6 gwiazdek anyżu
40 dag śliwek
7 gruszek
cynamon ( pół łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Wodę, miód, ocet i anyż doprowadzić do wrzenia. Gruszki tak pokroić,, żeby się zmieściły w słoikach (wydrążając gniazda nasienne). Obrać ozdobnie skórkę.
Śliwki umyć, przepołowić, wypestkować. Ugotować w zalewie, nie doprowadzając do rozgotowania. wyjąć i włożyć do słoików.
Następnie w zalewie ugotować gruszki, nie doprowadzić do ich rozgotowania. Włożyć do słoików ze śliwkami. Chwile pogotować jeszcze zalewę, dodać cynamon, a potem wlać do słoików. Włożyć anyż. Zakręcić słoiki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz