piątek, 31 października 2014

Deser szpinakowy bezglutenowy

Nie wiem czy dobrze nazwałam tą smaczną przystawkę. Tak czy inaczej smakuje rewelacyjnie i świetnie nadaje się na przyjęcie.

Inspiracja: http://gotowaniecieszy.blox.pl/


Składniki:
350 mrożonego szpinaku (ja użyłam liści)
4 ząbki czosnku
3 jaja (ja użyłam przepiórcze ok 14 sztuk)
wędzony łosoś w plastrach (ja użyłam wersji sałatkowej)
1 opakowanie serka twarogowego (ja użyłam serka koziego)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, odparować na patelni. Jak ostygnie to połączyć go z żółtkami, posolić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i gałkę muszkatołową. Wymieszać.
Białka ubić na  sztywną pianę, dodać do szpinaku. Delikatnie wymieszać całość.
Blaszkę, lub naczynie żaroodporne (ja użyłam 20cmx30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwą i wyłożyć masę szpinakową. Wyrównać wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku na 190 stopni C przez ok 20 min. Po tym czasie odstawić do wystygnięcia.
Następnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego. Podzielić je na dwie części. smarujemy serkiem, nałożyć łososia, później znowu serek i ciasto szpinakowe. Wkładamy do lodówki na ok 2h. Dzielimy na mniejsze kawałki. Smacznego!







1 komentarz: