środa, 16 lipca 2014

Chłodnik czereśniowy

W upalny dzień idealnym daniem jest zupa czereśniowa. Można ją też jeść na ciepło. Dzieci, które lubią czereśnie będą się nią zachwycać.
Przepis znalazłam na portalu www.polki.pl
O czereśniach słów kilka...
Czereśnie to przede wszystkim smaczne i zdrowe owoce. Zawierają dużo witaminy C i A, które działają oczyszczająco i odtruwająco. Witaminy te mają również pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Zawierają również witaminy z grupy B, przede wszystkim B5, która wspomaga w leczeniu artretyzmu. Zawierają również wapń, żelazo i jod, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.
Czereśnie zawierają również potas, który usuwa nadmiar soli, a to wpływa na korzystną pracę serca, nerek i stawów.

Składniki: (na 6 porcji)
1 kg czereśni
3  łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 cytryna
2 goździki
6 łyżek gęstej śmietany

Sposób przygotowania:
Czereśnie wydrylować. Zagotować 1litr wody z cukrem, goździkami, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Do zagotowanej wody włożyć czereśnie. Gotować pod przykryciem 10 min. Po tym czasie połowę czereśnie, skórkę z cytryny i goździki wyjąć. Pozostałe czereśnie zmiksować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości letniej wody. Wlać do zupy. Zagotować. Gotową zupę polać śmietaną. W wersji bezlaktozowej, wegańskiej (bez śmietany).










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz