czwartek, 17 lipca 2014

Szpinak z cieciorką

Wielu z nas ma traumę, jeśli chodzi o szpinak. Pamiętamy jak nasi rodzice zmuszali nas do jedzenia tej zielonej papki, tłumacząc jaka ona zdrowa. Owszem, szpinak jest zdrowy, ale żeby był smaczny trzeba umieć go przyrządzić. Podaję przepis na szpinak z cieciorką :)

Składniki:
Szpinak ok 400g (świeży, lub mrożone liście)
cieciorka 200g
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
sól, pieprz
oliwa z oliwek ok 3 łyżki
papryczka chili 1 szt
pasta z pomidorów (wg uznania)

Sposób przygotowania:
Szpinak poddusić na patelni, żeby zredukować wodę. Podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę i chili, dodać zredukowany szpinak. Po kilku minutach dodać rozgnieciony czosnek. Wymieszać, przyprawić. Dodać ugotowaną cieciorkę (cieciorkę najpierw na 12 godzin zamaczamy, potem gotujemy ok 1,5h, wymieniając przynajmniej raz wodę) oraz pastę z pomidorów. Można podawać z pieczywem, jajkiem sadzonym itp.  Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz