środa, 30 lipca 2014

Suszone pomidorki koktajlowe z kaparami

Uwielbiam kuchnię włoską, a w szczególności pomidory. W każdej postaci. Dziś podaję przepis na suszone pomidory z kaparami. Pychotka :)

Składniki (na ok 500 ml)
ok 8 ząbków czosnku
2 małe papryczki chili
oliwa z oliwek ok 300ml
kapary (garść)
listki bazyli
cukier 1 łyżka


Sposób przygotowania: Czosnek, papryczki i pomidorki umyć i wysuszyć. Wszystkie składniki wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Skropić oliwą, posypać cukrem i solą. Włożyć do piekarnika na ok 1 godziny na 100 stopni. Po tym czasie wyjąć czosnek i papryczki, a pomidory piec jeszcze ok 3 godzin, co jakiś czas wymieszać.
Słoik wypełnić kaparami, pomidorkami, czosnkiem, bazylią i papryczkami. Zalać oliwą tak, żeby były całkiem zanurzone. Przechowywać w lodówce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz