sobota, 12 lipca 2014

Risotto ze słonecznej Italii

Dziś przeniesiemy się na chwilkę do słonecznej Italii. Nie będzie to danie dietetyczne z uwagi na dużą ilość kalorii, ale zapewniam, że jest bardzo smaczne.


Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
1 cebula
400 g ryżu
150 ml wytrawnego wina
papryczka chili 1szt
ok 100g masła
250g mozarelli
250g suszonych pomidorów
ok 5 łyżek świeżej bazylii

Sposób przygotowania: Wlać bulion do rondla. Podgrzać. Zostawić na małym ogniu. W międzyczasie w osobnym rondlu rozpuścić masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, oraz papryczkę chili. Smażyć na złocisty kolor. Dodać ryż i mieszać. Dodać wino i gotować, aż wino się zredukuje. Po tym czasie dodawać powoli (ok pół szklanki) bulion. Cały czas mieszać. Za każdym razem, czekać aż ryż wchłonie bulion.Będzie to trwało ok. 20-30 min. Na koniec dodać pokrojoną bazylię. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć na risotto mozarellę pokrojoną w kostkę oraz pomidory suszone. Dokończyć w rozgrzanym piekarniku (ok 5-10 min), aż się rozpuści ser. Ozdobić świeżą bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz